Het DASH-dieet: Gezond dieet voor Bloeddrukverlaging

0
Het DASH-dieet: Een Gezonde Benadering voor Bloeddrukverlaging
Het DASH-dieet: Een Gezonde Benadering voor Bloeddrukverlaging

Het DASH-dieet, dat staat voor “Dietary Approaches to Stop Hypertension”, is een voedingspatroon dat specifiek is ontworpen om de bloeddruk te verlagen en de algehele gezondheid te verbeteren. Het richt zich op het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en arm aan verzadigd vet, cholesterol en natrium. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het DASH-dieet, de principes en richtlijnen, ondersteund door betrouwbare bronnen. We zullen bespreken hoe het DASH-dieet kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk en het bevorderen van een gezond lichaamsgewicht.

Wat is het DASH-dieet?

Het DASH-dieet is een voedingspatroon dat gericht is op het verlagen van de bloeddruk en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Het benadrukt het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten, terwijl het de inname van verzadigd vet, cholesterol en natrium beperkt.

Richtlijnen van het DASH-dieet

Het DASH-dieet legt de nadruk op de volgende richtlijnen:

 • Consumptie van veel groenten en fruit, idealiter 4-5 porties per dag.
 • Inclusie van volle granen, zoals volkorenbrood, bruine rijst en volkoren pasta.
 • Beperking van de inname van vetten, met de focus op gezonde vetten zoals olijfolie, noten en zaden.
 • Inclusie van magere eiwitbronnen, zoals gevogelte, vis, peulvruchten en magere zuivelproducten.
 • Beperking van de inname van natrium door het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en het matigen van zoutgebruik.

Voordelen van het DASH-dieet voor bloeddrukverlaging

Het DASH-dieet is aangetoond effectief te zijn bij het verlagen van de bloeddruk, met name bij mensen met hypertensie. Het hoge gehalte aan voedingsvezels, kalium, magnesium en calcium in het dieet draagt bij aan het verminderen van de bloeddruk. Daarnaast kan het DASH-dieet ook helpen bij het verbeteren van de cholesterolwaarden en het bevorderen van gewichtsverlies, wat gunstig is voor de algehele hartgezondheid.

Implementatie en haalbaarheid van het DASH-dieet

Het DASH-dieet is haalbaar en gemakkelijk te volgen, omdat het geen strikte beperkingen of ingewikkelde maaltijdplannen vereist. Het benadrukt het maken van gezonde keuzes en het veranderen van eetgewoonten op de lange termijn. Het is aan te raden om geleidelijk aan over te stappen naar het DASH-dieet door kleine aanpassingen in je eetpatroon te maken. Hier zijn enkele tips om het DASH-dieet succesvol te implementeren:

 1. Verhoog je consumptie van groenten en fruit: Voeg extra porties groenten toe aan je maaltijden en kies voor fruit als gezond tussendoortje.
 2. Kies voor volle granen: Vervang geraffineerde granen door volkoren varianten, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.
 3. Beperk de inname van verzadigd vet: Kies voor gezonde vetten, zoals olijfolie, avocado’s en noten, in plaats van verzadigde vetten uit dierlijke bronnen.
 4. Verhoog de consumptie van magere eiwitten: Kies voor magere eiwitbronnen zoals gevogelte, vis, peulvruchten en magere zuivelproducten.
 5. Beperk de inname van natrium: Vermijd bewerkte voedingsmiddelen die vaak hoog zijn in natrium en gebruik kruiden en specerijen om smaak toe te voegen aan je maaltijden in plaats van zout.

Conclusie

Het DASH-dieet is een gezonde benadering voor het verlagen van de bloeddruk en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Door de nadruk te leggen op voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en arm aan verzadigd vet, cholesterol en natrium, kan het DASH-dieet helpen om de bloeddruk te verlagen en de algehele hartgezondheid te verbeteren. Het implementeren van het DASH-dieet kan haalbaar zijn door geleidelijk gezonde aanpassingen in je eetpatroon te maken. Raadpleeg een zorgverlener of een diëtist voor persoonlijk advies en begeleiding bij het volgen van het DASH-dieet. Door het DASH-dieet te volgen en gezonde keuzes te maken, kun je bijdragen aan een betere gezondheid op de lange termijn.

Bronnen

 1. National Heart, Lung, and Blood Institute. (2020). DASH Eating Plan. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/dash-eating-plan
 2. Mayo Clinic. (2022). DASH Diet: Healthy Eating to Lower Your Blood Pressure. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/dash-diet/art-20048456
 3. Harvard Health Publishing. (2021). DASH Diet: Healthy Eating to Lower Your Blood Pressure. https://www.health.harvard.edu/diet-and-weight-loss/dash-diet-healthy-eating-to-lower-your-blood-pressure

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in